niedziela, 10 sierpnia 2008

>> bakłażan nafaszerowany




W porze obfitości na papryki, cukinie i bakłażany prezentujemy: bakłażany nafaszerowane dobrocią :) potrzebujesz: > 2 dorodne bakłażany > 2 cebule > 2 duże pomidory > 25 dek pieczarek > czerwona papryka > cukinka > ser żółty do posypania > oliwa z oliwek > olej >przyprawy: sól, pieprz, bazylio-oregano-estragon


Bakłażany przekrój na pół, wydrąż na pół centymetra od skórki, zasyp to wszystko solą i zostaw na sitku, aby sól wyciągnęła nadmiar wody z bakłażana. W między czasie przygotuj farsz. Na patelnie wrzuć posiekaną cebulę, kiedy się zarumieni dodaj paprykę i cukinię, pieczarki i wypłukany z soli i pokrajany miąższ bakłażana, na końcu pomidory, przypraw. Dokładnie opłukane z soli, połówki bakłażana nafaszeruj i posyp startym serem. Ułóż na blasze posmarowanej olejem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na pół godziny.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Uuuuuuuuuu bakłażan bakłażan. Uuuu Bakłażan! BA-KŁA-ŻAN!