Idealny przepis na ciasto do pizzy znalazłam na
> 3 szklanki mąki
> 6 dek drożdży
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> szczypta soli
> letnia woda
> trochę letniego mleka i cukier na zaczyn
Rozdrobnione drożdże mieszamy z łyżką mąki, cukrem i letnim lekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn, oliwę i wode jeżeli jest zbyt suche i wyrabiamy aż do momentu w którym zacznie odchodzi od rąk. Wtedy smarujemy je delikatnie oliwą , przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe najlepiej nasłonecznione miejsce aby sobie rosło w ciszy, spokoju i cieple. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blachę smarujemy oliwą lub margaryną i układamy zna niej połowę ciasta cienką warstwą.
Na tak tak przygotowany spód pizzy można właściwie położyć wszystko na co przyjdzie nam ochota, od prostej margherity z mozarellą, sosem pomidorowym i bazylią, czy pizzy bianca tylko z oliwą i ziołami granicą tylko wyobraźnia ewentualnie zawartość lodówki. W nagrzanym piekarniku powinna być gotowa po 15 minutach.
2 komentarze:
mam taką samą blache w piekarniku :D
no.. nie ma jak masterkuk, panie.
Prześlij komentarz