poniedziałek, 6 lipca 2009
>> kasza dejneka
Kolejny z pestowych przepisów czyli kasza dejneka. Jedna z moich ulubionych potraw mimo że przez większa cześć mojego życia byłam zdeklarowaną przeciwniczką kaszy gryczanej i wszelkiego zła z nią związanego :) dzięki temu przepisowi nieznacznie zmodyfikowanego przez moja siostrę stałam się gorąca i gorliwą wyznawczynią mocy kaszy gryczanej. Siła prostoty, przywodzi na myśl wakacje na Ukrainie...
> 3 woreczki kaszy gryczanej, bądź po prostu 300 g
> 2 - 3 cebule
> olej rzepakowy
> 200 g śmietany 30%
> jajo
> 400 g chudego twarogu
> 6 średnich pomidorów
> natka pietruszki
> świerzo zmielony czarny pieprz
> sól
Kaszę w woreczkach gotujemy 13 minut, taka gotowana w tradycyjny sposób powinna być na sypko raczej niedogotowana niż miękka. Cebulę siekamy dosyć drobno i smażymy-dusimy aż będzie ciemno złocista, miękka i słodka. W śmietanę ucieramy z twarogiem i jajkiem, dodajemy do nich skarmelizowaną cebulę, świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę soli. Pomidory kroimy w średnio grube plastry. wszystkie składniki dzielimy na trzy części i układamy warstwowo: kaszę, pomidory, masę serowo-śmietanowo-cebulową. pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aż górna warstwa się ozłoci ( około pół godziny ).Po nałożeniu na talerz posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
7 komentarzy:
podoba mi się :)
Kasza jest super:) uwielbiam gryczaną najbardziej ze wszystkich kasz
Pif Paf! Ustrzeliłam Cię i zapraszam do zabawy
http://peginthejar.blogspot.com/2009/07/ancuszek-d.html
Taka gra żeby poznać siebie wzajemnie ^^
A co do przepisu. Kiedyś kochałam pesto, a nagle trach i przestało mi smakować. Za to kaszę gryczaną (jak wszystkie kasze) ubóstwiam. Może się skuszę, ale widzę ,że sporo wyjdzie z tego przepisu. Ile porcji tak na oko? :)
Cześć! Moja Babcia pochodzi z Białorusi i ma panieńskie nazwisko- Dajneko. Kasza Dajneka - i korzenie wschodnie - wypróbujemy :) Dzięki.
Pozdrawiam zou
Kasza gryczana nie jest moją mocną stroną.. smakową, ale w tym połączeniu może być naprawdę inna. Bardzo ciekawe!
Polecamy, to danie jest naprawde pyszne :D
Prześlij komentarz