Danie powstało w wyniku mutacji innego szpinakowego makaronu, ta wersja zawiera kremowy sos o wyraźnym pikantnym smaku sera pleśniowego który dopełnia smak czarnego pieprzu.
Potrzebujesz:
> paczkę pełnoziarnistego makaronu, świderków bądź muszelek
> paczkę mrożonego szpinaku ( 450 g )
> 4 cząstki czosnku
> 100 do 200 gram niebieskiego sera pleśniowego
> 4 czubate łyżki 18 % śmietany
> pieprz czarny
> sól
> oliwa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Szpinak rozmrażamy i odsączamy zbędną ilość wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na zimna oliwę, w momencie w którym czosnek zacznie pachnieć dodajemy szpinak, dusimy przez chwilę. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę, sporo pieprz i sól. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Gotowe.
2 komentarze:
Brawo!:) Jestem pod wrażeniem!
Ze szpinakiem ten makaron
Zje ze smakiem nawet baron
Ten makaron i to serem!
Nikt nie będzie nigdy zerem
Gdy spożyjesz pyszne danie
Brzuch Twój znowu zmartwychwstanie!
Prześlij komentarz