sobota, 13 września 2008

>> makaron ze szpinakiem i niebieskim serem

Danie powstało w wyniku mutacji innego szpinakowego makaronu, ta wersja zawiera kremowy sos o wyraźnym pikantnym smaku sera pleśniowego który dopełnia smak czarnego pieprzu.

Potrzebujesz:
> paczkę pełnoziarnistego makaronu, świderków bądź muszelek
> paczkę mrożonego szpinaku ( 450 g )
> 4 cząstki czosnku
> 100 do 200 gram niebieskiego sera pleśniowego
> 4 czubate łyżki 18 % śmietany
> pieprz czarny
> sól
> oliwa

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Szpinak rozmrażamy i odsączamy zbędną ilość wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na zimna oliwę, w momencie w którym czosnek zacznie pachnieć dodajemy szpinak, dusimy przez chwilę. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę, sporo pieprz i sól. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Gotowe.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Brawo!:) Jestem pod wrażeniem!

Anonimowy pisze...

Ze szpinakiem ten makaron
Zje ze smakiem nawet baron
Ten makaron i to serem!
Nikt nie będzie nigdy zerem
Gdy spożyjesz pyszne danie
Brzuch Twój znowu zmartwychwstanie!