piątek, 26 września 2008

>> panzanella

Toskańska sałatka chlebowa


Przykleiła mi się do oka ta sałatka podczas oglądania smitten kitchen i nie dawała mi spokoju. To też kiedy tylko zobaczyłam, że trochę zbyt dużo czerstwego chleba jest w domu postanowiłam wypróbowac przepis.

> 5 kromek czerstwego ciemnego pieczywa
> oliwa
> sól
> 2 duże pomidory
> długi ogórek
> 2 papryki, jedna czerwona, druga żółta
> pół czerwonej cebuli
> łyżka kaparów
> bazylia

sos winegret:
> 2 ząbki czosnku
> 2 łyżeczki musztardy
> 2 łyżki octu winnego
> czarny pieprz
> sól
> ok 1/3 szklanki oliwy

Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną osoloną oliwę, mieszamy od czasu do czasu, czekając aż się zarumieni.
Przygotowujemy sos, mieszając roztarty z solą czosnek, musztardę, pieprz, ocet i oliwę.
Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, cebule w pół plasterki. Dodajemy kapary, chleb i polewamy sosikiem, posypujemy bazylią. Podajemy zanim z chleba zrobi się ciapa :)

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

To też:)

pieczoki pisze...

a jakie pyszne bylo :)

Anonimowy pisze...

Panazella, panacella
Danie to jest wielce bella
Wie to Andrzej wie Krystyna
Każdy chłopiec i dziewczyna
Gdy gotują siostry P.,
Posmakować każdy chce!:P