Roasted pepper soup
Aktualnie zupa ta posiada tytuł mistrza świata :) Smak warzyw po upieczeniu zyskuje na intensywności i słodyczy.
Potrzebujesz:
> 2 czerwone papryki
> 2 żółte papryki
> 2 marchewki
> cebule
> pietruszkę
> seler
> 4 ząbki czosnku
> pora
> ok. półtorej litra wywaru warzywnego
> oliwę
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż, tak samo pora, cebule w skórce kroimy w ćwierć, selera na średniej wielkości kawałki, czosnku nie obieramy, można go trochę rozgnieść . Wszystkie warzywa układamy na natłuszczonej oliwą blasze i skrapiamy ową oliwa też. Piec przez 35 do 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ząbki czosnku wyrzucamy, ściągamy skórkę z cebuli, jeżeli skórka na paprykach zrobi się ciemna można ją z łatwością ściągnąć. Wszystko miksujemy na gładką masę, łączymy z wywarem warzywnym i gotujemy chwilę. Posypać natką pietruszki bądź świeżą kolendrą.
3 komentarze:
Wow.. Jakie wykwintne potrawy! No no no! :D
Gratulacje i dozgonny respekt:D
tylko dleczego pozbyć się czosnku, a nie zjeść? pieczony jest pyszny!
racja MJ, zwłaszcza z chlebem ta racja
Prześlij komentarz