> 1 duży bakłażan
> koncentrat pomidorowy bądź pomidory w puszce
> tarty ser żółty, bądź mozarella
> ząbek czosnku
> zioła prowansalskie
> sól
> oliwa do smażenia
Bakłażana kroimy w plastry, nacieramy solą i zostawiamy na 10 minut żeby pozbyć się goryczki. Obmywamy z nadmiaru soli i smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Na tej samej patelni podsmarzamy czosnek, dodajemy pomidory i zioła prowansalskie. Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem, posypujemy serem. Zapiekamy ok. 15 minut.
8 komentarzy:
apetitoso, ślinka ciecze
Pyszny przepis,i z tym serem na wierzchu wyglada bardzo smakowicie!
Mam nadmiar baklazana,na pewno wyprobuje!:)
Pozdrawiam!:)
W kontekście tego przepisu szalenie się cieszę że kupiłam dzisiaj baklażana:)
uwielbiam bakłażana a z czosnkiem i ziołami to już w ogóle pycha :)
ah, jak dobrze, że niezapominamy o bakłażanie
uwielbiam bakłażany pod każdą postacią :)
to zjem w weekend! ale pychota!
Ostatnio taką jedliśmy, potwierdzam, pyszna :))
Prześlij komentarz