środa, 18 czerwca 2008

>> bananowiec wegański




potrzebujesz:
> kilo dojrzałych bananów
> mąkę razową
> 2/3 szklanki oleju
> 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
> szklankę orzechów najlepiej brazylijskich
> szklankę suszonych owoców jak rodzynki, morele, figi, daktyle
> przyprawę do piernika
> miód jeżeli banany są nie dość słodkie

Banany miksujemy razem z olejem na prawie gładką masę. Dodajemy mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika , tyle żeby nie było zbyt gęste. Dodajemy posiekane orzechy i bakalie, mieszamy. Wlać masę do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą albo mąką wąskich blaszek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. godziny.

4 komentarze:

arbuzowedaiquiri pisze...

Oo kurczę, świetnie wygląda. Jutro chyba pójdę na targ i kupię banany i zrobię to cudo. Widziałam kilka wersji tego ciasta, ale ta chyba podoba mi się najbardziej:)
Pozdrawiam :)))

Anonimowy pisze...

Hej !
Ciasto wyglada super !
I bez cukru - :):):)
A ile chociaz tak mniej wiecej maki trzeba dac ? pol szklanki ? szklanke?dwie ? trzy ?:P:P:P

marja pisze...

Anonimowy!
mąki na oko! tak żeby dosyć gęste było ale łyżka nie stawała ;P
takiej grubo mielonej(żurkowej)mniej bo więcej wody wciagnie

Anonimowy pisze...

Totalnie spalony wyszedl mi :/ na pewno trzeba piec go az w 220C? Pierwszy raz się spotkałam z pieczeniem ciasta w tak wysokiej temperaturze. Rozczarowana jestem, szkoda było mojej pracy i wszystkich składników...