czwartek, 16 października 2008

>> sojonez

Jako że ostatnio zrobiłyśmy całkiem sporo mleka sojowego, pomyślałam że może by tak zrobić sojonez. Doskonały przepis na majonez z mleka sojowego autorstwa moli monster znalazłam na puszce. Wyszedł wspaniały, o smaku zupełnie majonezowym ale bez majonezowej ciężkości, sprawdza się na chlebie, w sałatkach, oraz jako składnik sosików :)

> szklana mleka sojowego
> łyżka octu
> łyżka musztardy
> 2 szklanki oleju
> sól
> pieprz ziołowy

Mleko sojowe wraz z octem i przyprawami miksujemy, po chwili mleko nabiera konsystencji rzadkiej piany wtedy dodajemy musztardę ciągle miksując. Po około 10 minutach ciągle miksując zaczynamy dodawać olej, należy go lać bardzo powoli, bardzo cienkim "ciurkiem". Miksujemy jeszcze około 15 minut, powinien nabrać konsystencji nieco lżejszej niż majonez, gotowy schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy: